Roken als een malle

Roken op een Rook- en Stook bloempot van VandePotgerookt is een unieke belevenis. Je zult verstelt staan hoe goed dat gaat! Rook je eigen ingredienten tot grote malsheid en niemand zal ooit nog anders willen. 

 


Rook nu je eigen zalm boterzacht

Voorop gezegd: Zalm is een verrukkelijke vis en leent zich bij uitstek om heerlijk zacht te roken. Echter zalm is niet te vinden in de Nederlandse wateren en wordt niet altijd dier en milieuvriendelijk gekweekt. Dus als je je zalmmootje wilt roken, koop dan een goede kwaliteit stuk zalm, vraag je visboer ernaar. En eet vlees en vis met mate. Als iedereen dat doet, dan wordt onze moeder aarde er al een stuk vrolijker van! 


Hoe rook je dan je kwaliteitszalm?

  • Wij pakken het rooster eerst even in met aluminiumfolie
  • De zalmfilets in gewenste stukken snijden en op het folie
  • Je kunt er natuurlijk allerlei kruiden overheen strooien, maar wij doen dat niet. Wij sprenkelen een klein beetje olijfolie erop en strooien dan wat zeezout eroverheen. That's it! 
  • Je stookt de kooltjes in je Rook- en Stook bloempot op met de deksel eraf, totdat de kooltjes 2/3e grijs zijn geworden. 
  • Gooi je klein gehakte rookhout op de kooltjes, doe het gril erop en sluit af met de deksel. Je kunt je steen op het gat leggen om zoveel mogelijk rook binnen te houden én om de temperatuur naar beneden te krijgen. Je smoort zo de temperatuur en je rookhout zal niet ontbranden.
  • Je zalm is goed als de eiwitten uit de zalm komen (wit stolsel). Dan moet je ze er wel uit halen, want te gare en daarmee droge zalm eten we al vaak genoeg in restaurants en op buffetten, yak! Jouw zalm moet van binnen (de kern) nog mooi rose zijn! 

Rookhout hak je zelf

Je kunt rookhout gewoon in zakken kopen en online bestellen. Ze maken zelfs van oude eikenhouten whiskeyvaten heerlijk geurende rookhoutsnippers. Dat is lekker, maar ook kostbaar! Als je een kachel of openhaard hebt, heb je ook hout op voorraad. En je weet wat je stookt. Voor het roken van vis kan je prima elzenhout gebruiken, maar beukenhout is natuurlijk ook goed. Je hoeft het niet heel lang te roken, dus wij gebruiken elzenhout hiervoor. Wil je langer je product gaan roken dan kan je beuken of eikenhout overwegen. Dat is een hardere houtsoort dus dat geeft langer rook af voordat het opgebrand is. 

Gebruik droog hout! Nat hout, of droge houtsnippers eerst weken in water, is helemaal niet nodig. Sterker nog, zodra het in contact komt met de gloeiend hete kolen verdampt het water en zorgt het ervoor dat je gelijk een gekke temperatuursschommeling in je rookpot krijgt. De rook die je ziet is dus geen rook, maar waterdamp. Niet doen dus. 

 

Hierboven zie je Flang Cupido aan het werk met de Rook- en Stookbloempotten van VandePotgerookt. Het zijn hier nog de prototypes, zonder logo, zonder temperatuurmeter, maar hey, Flang is die PRO he?! 

Wil je leren hoe je je eigen vis, rundermuis, groenten of kaas rookt in de bloempotten? Boek dan een Rook- en Stook workshop bij Flang in de Pan!