GEFELICITEERD!

Nadat je je VandePotgerookt Rook -en kook bloempot hebt ontvangen kan je natuurlijk niet wachten om ermee aan de slag te gaan! Hieronder onze ervaringen, doe er je voordeel mee!


Over gaatjes enzo..

In de bodem van een bloempot zit een gat. Dus bedenk voordat je de pot aandoet wat je gaat doen. Ga je grillen, barbecueën of andere korte bereidingen doen die een wat hogere temperatuur mogen hebben? Zet de pot dan op twee of drie stenen, zodat het bodemgat goed frisse lucht kan aanzuigen. Je temperatuur zal sneller en heter zijn. Maar als je relaxed bent, en op lage temperatuur (tot 100 graden) wilt garen of roken, zet de pot dan gewoon op de grond. 

Wil je het echt voor elkaar hebben; wij hebben toffe terracotta bloempot pootjes uitgezocht, bestel ze hier! 


De fik erin!

Wij gebruiken gewone aanmaakblokjes om de kooltjes mee aan te steken. Zorg voor goede kwaliteit houtskool (niet te klein stukjes) en gebruik NOOIT briketten, want daar zit een goedje in verwerkt dat je terugproeft in het gerecht.

Eigenlijk net als een barbecue; als de kooltjes mooi gloeien en grijs worden kan je aan de gang met je bereiding. Doe de deksel erop en je zult zien dat de temperatuur heel mooi constant blijft. Zo hebben wij zonder te hoeven ingrijpen zeker 1,5 uur de temperatuur constant op 150 graden gehouden voor ons mooie stukje sukade. Maar ook voor het roken van paling of zalm is het perfect. Je kunt de temperatuur wat terugregelen door het gat aan de bovenkant af te dichten. Wij leggen er gewoon een steentje op. Meer praktische tips wat je wel maar zeker ook niet moet doen vind je hier.


Bijzonder steentje...

Bij de doos doen we ook een steentje waarmee je je luchtgat bovenop de pot kunt regelen. Het is niet zomaar een steentje, maar een fragment van een zogeheten basaltkei. Dat is vulkanisch gesteente dat gebruikt wordt bij dijkverzwaringen. Deze stenen hebben wij geraapt van het Terschellinger wad bij de wierschuur te Oosterend.


Kwestie van gevoel

Ja, als je echt langzaamaan gaat koken (slow cooking) dan zul je na verloop van tijd wat kooltjes toe moeten voegen, en spelen met de hoeveelheid lucht. De temperatuur wordt immers bepaald door enerzijds de hoeveelheid kooltjes en anderzijds de hoeveelheid lucht dat erbij kan komen. Dat is een kwestie van uitproberen.


Klaas is Kees

Als je klaar bent met de Pot, laat hem dan met het deksel erop rustig uitbranden. De volgende dag kan je hem leegruimen en onder een afdakje plaatsen zodat hij niet volstroomt tijdens een regenbui (nou regent het hier op Terschelling bijna nooit, maar ‘aan de wal’ natuurlijk wel, vandaar deze tip 😉)

Het hengsel is overigens niet van RVS gemaakt. Dat hadden we kunnen doen, maar daarmee wordt de pot alleen nog maar duurder EN een beetje roest, ach, dat hoort ook wel weer bij ons, heuze Noormannen, toch? Het hoeft allemaal niet te gelikt vinden wij.  

 

We hebben ook een aantal praktische zaken voor je. Bekijk ze hier